TUTORIAL AP CS6 : CARA-CARA MENCERAHKAN BAHAGIAN GAMBAR MENGGUNAKAN AP CS6

TUTORIAL AP CS6 : CARA-CARA MENCERAHKAN BAHAGIAN GAMBAR MENGGUNAKAN AP CS6

Okey, seperti biasa, korang buka AP CS6, kemudian import gambar yang korang suka. Contoh dibawah.




Kemudian, korang pergi dekat TOOL, tekan QUICK SELECTION TOOL(W). Lepas tu, korang klik tanda di atas. Contoh gambar di bawah.
Mula-mula korang klik No 1, kemudian No 2. Yang saya tanda biru tu, korang pilih je saiz brape.


Lepas tu, korang crop je kat bahagian muka / gambar yang korang pilih. Contoh di bawah.



Dah crop? Lepas tu, korang pergi kat menu, klik IMAGE-> ADJUSTMENT->BRIGHTNESS/CONTRAST... Contoh di bawah.


Kemudian, akan keluar box macam ni. Contoh di bawah.
Korang pilih je berapa cerah korang nak hehe... Lepas tu, korang klik button OK.


Tau macam mana nak buang tanda line kat muka tu? Senang jew. Meh saya tunjukkan contoh.
Korang klik kat Subtract from Selection. KOrang klik je kat muka tu sampai line tu dah takde lagi.


Dah buat semua? Then, siap lah! Hahahahahha....
 
SEBELUM                                          SELEPAS








No comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...