TUTORIAL : BUAT TRANSPARENT GAMBAR MENGGUNAKAN ADOBE PHOTOSHOP CS6

Hai semua... Tengok je tajuk korang mesti tahu macam mana nak buat transparent gambar kan? Biasanya korang buat guna CS3 , CS4, CS5 kan? CS6 pernah cuba lagi tak? Ni ha... Bingung saya buat trasparent gamabr guna ADOBE PHOTOSHOP CS6. Banyak saya search kat goole, susah betul mahu cari. So, saya try la buat sampai dapat. Jom, korang belajar dari saya yang tak seberapa pro ni hehe...

Nak try guna ABODE PHOTOSHOP CS6? Korang download jew kat sini. Klik link kat bawah.


Korang tengok sampai bawah. Mesti ada keluar macam ni kan? So, kalau nak cuba free trial selama 30 hari, korang klik jew yang saya bulatkan merah tu.


Kemudian akan download. Korang tau kan cari fail tu? Install jew setup.

Kemudian korang kena sign up. Agak lama la juga. Korang kena sabar lah. Loading ini itu. 
Lepas jew selesai semua, akan keluar folder macam ni.

Korang pilih paling atas. PHOTOSHOP CS5 dan klik INSTALL. 
Dah je install, akan terus keluar CS6 korang tu...

Biasanya akan keluar macam ni.
Korang klik je CONTINUE TRIAL


Ni lah rupa CS6, lawa kan?hahaha...

BAIKLAH, MARI MULAKAN DENGAN TUTORIAL YANG SEBENAR.

PERTAMA: Korang klik FILE -> OPEN (pilih gambar korang suka)

KEDUA : Korang pilih tool QUICK SELECTION TOOL

KETIGA : Korang tengok di atas, klik yang tambah tu. 
KETIGA : Dah klik? korang buat lah apa yang patut, klik kat gambar, ambik bahagian badan je ok? contoh dibawah

Dah buat kan? Lepas tu, korang pergi kat EDIT, tekan CUT.

KEEMPAT : Lepas tu, korang pergi kat FILE, tekan NEW. Background contents mesti WHITE ok? 
Lepas tu, klik OK.

KELIMA: Dah klik OK, akan keluar background putih. Korang pergi EDIT, tekan PASTE. Gambar yang korang dah cut tadi tu akan keluar kat background yang putih tu. Macam di bawah ni.


KEENAM: Lepas tu, korang pergi lagi kat FILE, tekan NEW. Tapi ingat, BACKGROUND CONTENTS MESTI TRANSPARENT. Lepas tu, tekan OK.

KETUJUH: Dah tekan OK, akan keluar lah background. Korang tarik tag yang ketiga tu keluar. Akan jadi macam ni.


KELAPAN: Lepas tu, korang tengok tool kat sebelah. Korang klik MOVE TOOL (V)

KESEMBILAN: Dah klik Move Tool (V) ? Lepas tu, korang tarik gambar kat sebelah ke tab transparent tu. Macam ni.

Kemudian, rupanya macam ni.

KESEPULUH: Lepas tu, korang tarik balik tab transparent tu kat atas. Tak tahu?? Macam ni bha... Tengok yang saya dah kasi merah tu...

Lepas tu, korang save gambar transparent ni. Tab yang lain tu, korang leh tutup tanpa save kan. Terpulang la kalau nak save. 
KESEBELAS: Korang pergi FILE, tekan SAVE FOR WEB.


Lepas tu, tekan SAVE. Korang save je kat mana-mana folder ok? Dah save, korang tengok lah. Tengok macam saya punya..

Lepas tu? Dah tamat la haha... Korang leh tambah perkataan pun...


-woooooooooo.........GOODLUCK ALL!- 





















No comments:

Post a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...